24. mai 2012

Hvorfor streikes det

Regjeringen har ansvar for storsteik.

- Regjeringen avspiser oss med dårligere lønnsvekst enn ansatte i privat sektor. De er urimelig. Og vil på sikt gå ut over det offentlige velferdstilbudet til befolkningen, sier forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio Stat.

- Norge går godt. Vi er inne i høykonjunktur og det spås gode tider framover. Industrien har fått en lønnsøkning på opp mot 4,3 prosent. I tillegg kommer det de vil få i lokale forhandlinger til høsten. Da er det fryktelig skuffende at sentrale grupper i velferdsstaten blir avspist med et tilbud på tre-tallet. Det kan ikke være sånn at privat sektor forsvinner av gårde, mens våre grupper gang på gang skal bære kostnadene ved en god velferdsstat, sier Johannessen.

Unio mener at folk skal ha gode offentlige tilbud på alle velferdsstatens områder. Det vil selvsagt koste. Men det er en klok investering. Forskning viser at kvalitet lønner seg og at kvalifiserte folk jobber smartere og raskere. Og høyere lønn er nødvendig for å sikre nok kvalifisert arbeidskraft nå og i framtiden.
Bærebjelkene i den moderne velferdsstaten er helse- og omsorgstjenestene, i barnehager og skoler, i høyere utdanning og forskning og politiets innsats for et trygt og sikkert samfunn. Disse tjenestene er også noen av årsakene til at Norge år etter år plasserer seg på toppen av FNs statistikker for livskvalitet. Stadig flere erkjenner at velferdsstaten gir Norge et avgjørende fortrinn også for å opprettholde og videreutvikle et kreativt og konkurransedyktig næringsliv.

Samtidig som Norge scorer bra på undersøkelser om livskvalitet sliter vi med å rekruttere kompetent arbeidskraft til velferdsstatens kjernefunksjoner. En ny rapport fra nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk (Vox) viser at av lederne i offentlig sektor som venter rekrutteringsproblemer, tror 95 prosent av virksomhetsledere at de vil slite med å få fatt i høyt utdannet arbeidskraft.

Lønnsforskjellen mellom arbeid i offentlig og privat sektor for ansatte med høyere utdanning har vært økende over lang tid, og er i dag på mellom 150.000 og 250.000 kroner, avhengig av hvilke grupper som blir sammenlignet. Lønnsforskjellene får konsekvenser for rekrutteringen til offentlig sektor, og det er ingen overdrivelse å si at utviklingen undergraver velferdsstaten.

- Folk skal ha gode offentlige tilbud - Unio

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar